Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Nieuws en actualiteit | Opnieuw Japanse persaandacht voor de inz...

Opnieuw Japanse persaandacht voor de inzet van Foton

Publicatie: maandag 10 februari 2014
fotonhuis: in gesprek met mensen van het fotonkoorfotonhuis: in gesprek met mensen van het fotonkoor

Vorig jaar haalden we de frontpagina van de Yomiuri Shimbun, een gezaghebbende krant in Japan met een oplage van 10 miljoen kranten per dag en daarmee de grootste krant ter wereld.

In januari kregen we opnieuw bezoek uit Japan, ditmaal van een filmploeg van de Japanse openbare omroep. De filmploeg verbleef een week in Brugge en had contact met meerdere personen met dementie en hun partner. Ze maakten kennis met de gezinszorg en met het vrijwilligerswerk (Camino) van Familiezorg West-Vlaanderen vzw. De journaliste Yasuko Takeda was onder de indruk van wat er allemaal wordt ingezet om de Camino-vrijwilligers voor dementie te rekruteren, vormen en begeleiden. Ze bezocht handelaars en winkeliers en had een ontmoeting met korpschef Dirk Vannuffel van de politiezone Brugge omtrent het vermissingsproject en de sociale taak van de politie. Een kennismaking met de geheugenklinieken stond eveneens op het programma. De uitgebreide werking van Foton met onder meer de inzet van dementieconsulenten genoot haar bijzondere aandacht. Mevrouw Yasuko Takeda had ook contact met burgemeester Renaat Landuyt. Ze was aangenaam verrast door de volgende uitspraak van de burgemeester: “Brugge doet veel om de toeristen te verwelkomen in Brugge en om hen wegwijs te maken in Brugge zodat ze weten waar ze overal heen kunnen. Voor mensen met dementie moeten we evenveel doen, evenveel inzetten als voor de toeristen. Mensen met dementie moeten onze eerste toeristen zijn”.

Op woensdagavond 29 januari 2014 om 21 uur werd in “News Watch 9” een reportage van zeven minuten uitgezonden. Een uitzonderlijk lange reportage aldus de journaliste. Naar verluidt kwamen er positieve reacties binnen over de uitzonderlijke vriendelijkheid van de apothekeres. Ook de cultuur van open, complementaire samenwerking werd opgemerkt.

U kunt de reportage, weliswaar zonder ondertiteling, zien via deze link: http://cgi2.nhk.or.jp/nw9/pickup/index.cgi?date=140129_2

fotonhuis: de Japanse journaliste had bijzonder interesse in het werk van de dementieconsulentenfotonhuis: de Japanse journaliste had bijzonder interesse in het werk van de dementieconsulenten