Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Nieuws en actualiteit | Brugge in beweging voor dementie

Brugge in beweging voor dementie

Publicatie: dinsdag 6 september 2016

Op zondag 4 september 2016 maakten een 40-tal personen in Brugge een korte wandeling langs de vesten naar aanleiding van de Europese bewustmakingsdag ‘Move for Dementia’.

Een idee uit een kleine Duitse stad verspreidt zich door Europa
‘Move for dementia’ ging door in aanloop naar de Wereld Alzheimer Dag van 21 september. “Het onderwerp is te belangrijk om maar één keer per jaar aandacht aan te schenken”, stelt Günter Niermann van Generationtreff Enger. In de gemeente Enger in Duitsland ontstond de idee voor de bewustmakingsdag ‘Move for Dementia’. Naast Brugge namen steden in tien andere Europese landen deel: Oostenrijk, Bulgarije, Frankijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Nederland, Portugal en Cyprus.

Dementie in onze samenleving
Dementie is niet uitsluitend een verhaal van de medische- of zorgwereld. Het raakt onze hele maatschappij. ‘Move for Dementia’ nodigt dan ook uit tot sociaal contact tussen mensen met én zonder dementie. “We zijn blij dat mensen uit verschillende landen ijveren voor een open samenleving waar plaats is voor iedereen, ook voor personen met dementie”, zegt Bart Deltour van Foton. “Dit initiatief sluit perfect aan bij onze inspanningen voor een dementievriendelijke samenleving.”

Bewegen is niet enkel sport
Bewegen omvat niet alleen sport, maar kan haast alles zijn: van een wandeling door het dorp over een dansnamiddag tot een stadsloop. Beweging is goed voor mensen met dementie. Het heeft een gunstige invloed op o.a. het denkvermogen. Door samen met anderen te bewegen werk je bovendien aan een goede algemene geestelijke gezondheid. Dat geldt evengoed voor wie geen dementie heeft.