Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Nieuws en actualiteit | Familiezorg gidst zesdejaars door thuisz...

Familiezorg gidst zesdejaars door thuiszorg

Publicatie: dinsdag 17 september 2013

Bouwen aan de professionele toekomst van jongeren. En antwoorden zoeken op de enorme noden in de thuiszorg die onze samenleving te wachten staan. Dat zijn de doelen die Familiezorg West-Vlaanderen vzw zich stelde met de organisatie van haar thuiszorgwandeling. Vanuit heel West-Vlaanderen namen op 12, 13 en 16 september 2013 meer dan 300 zesdejaars uit zorggerichte opleidingen van het vrij secundair onderwijs er samen met hun leerkrachten aan deel.

Drie dagen lang zette Familiezorg West-Vlaanderen vzw de deuren van haar drie Brugse huizen open voor telkens ruim honderd leerlingen uit verschillende scholen. Onder leiding van medewerkers van Familiezorg maakten ze in kleine groepjes een thuiszorgwandeling langs de drie locaties. Onderweg proefden ze tijdens interactieve workshops van de opdracht van een verzorgende in de thuiszorg. Met praktische proefjes (vanillepudding maken voor een diabetespatiënt, een losgeraakte zoom herstellen, een koperen kandelaar poetsen…), maar ook met communicatie-oefeningen en getuigenissen van recent afgestudeerde verzorgenden.

  

Aan de workshops was een competitie-element verbonden. De school die de grootste affiniteit vertoonde met de opdracht van de verzorgende in de thuiszorg, kreeg aan het einde van de dag een heus diploma.

Op donderdag 12 september 2013 ging de school Leiepoort Deinze, campus Sint-Theresia, met deze eer naar huis. Op donderdag 12 september 2013 ging de school Leiepoort Deinze, campus Sint-Theresia, met deze eer naar huis.

Op vrijdag 13 september 2013 blonken de leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut van Tielt uit. Op vrijdag 13 september 2013 blonken de leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut van Tielt uit.

Op maandag 16 september 2013 mocht het Instituut Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, afdeling Spes Nostra uit Brugge het diploma in ontvangst nemen. Op maandag 16 september 2013 mocht het Instituut Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, afdeling Spes Nostra uit Brugge het diploma in ontvangst nemen.

Uit de evaluaties blijkt dat deze dag de kijk op thuiszorg bij heel wat jongeren verruimd heeft:
“Ik wist niet dat de verzorgenden zoveel konden doen voor de mensen”.
“Ik dacht dat het alleen maar koken en poetsen was”.
“Ik wist niet dat je ook met kinderen kon werken in de thuiszorg”.
“Ik wist niet dat je ook mensen met een beperking kon hebben in de thuiszorg”.
“Ik dacht dat thuiszorg enkel begeleiding was voor ouderen”.
“Ik wist niet dat er zoveel variatie in zit”.
“Ik wou al heel graag thuiszorg doen. Na vandaag ben ik nog zekerder”.
“Ik stond er al voor open, maar nu nog meer. Het vele contact met de mensen spreekt mij aan”.