Deel via Twitter Deel op Facebook Afdrukken (pop-up)
Je bent hier: Diensten | Foton | Cd 'Je liefde nog'

Cd 'Je liefde nog' ten voordele van Foton

Voorflap cd 'je liefde nog' Mensen met dementie en hun partners vragen ons - na het zien van een BBC-reportage over een koor met mensen met dementie - om ook zo'n koor te beginnen. Het initiatief komt van hen. Zij zijn de enthousiastelingen, de bezielers. We richten in 2010 samen het Fotonkoor op. Zingen verbindt. Zingen maakt blij. Zingen maakt wakker. Komt, vrienden in de ronde. Laat ons zingen over den haerynck en de zilveren vloot. Laat ons zingen dat we elkaar graag zien en dat het leven schoon kan zijn, ook al kunnen we de slaap niet altijd vatten. Ook al woelen we, zoeken we elkaar keer op keer, ook al is het soms donker in huis, toch weerklinkt ons lied: we shall overcome. We ervaren immers de kracht van verbinding, de troost van nabijheid, de hoop in elk ogenblok. Laat ons dus maar zingen voor mensen met dementie en hun familie. Zingen voor iedereen. Zingen dat we van het leven houden, dat we een huis willen zijn vol licht. Alegria zingen. De vreugde dat we elkaar mogen dragen. Zingen dat liefde als een roos is, dat armen kunnen wiegen en troosten. Laat ons alle betekenissen van afscheid zingen. Onze cirkel is warm en sterk. Misschien kunnen we zelf een liedje proberen over liefde, herinneren en blijven. Laat Herman zijn warme stem ons maar helpen om naar binnen te schouwen, om ons wakker te maken, wakker te houden. Laat ons zingen om de pijn te verzachten. Zingen om de liefde te herinneren. Je liefde te herinneren. Je liefde nog.

Fotonkoor

Muziek

Het Fotonkoor werd opgericht in 2010 op initiatief van mensen met dementie en hun partner, na het zien van een BBC-reportage over een gelijkaardig koor in Engeland. Het koor komt maandelijks samen en heeft een zeer gevarieerd repertoire. Mensen met dementie zingen samen met hun partner, zoon, dochter, vriend(in) en enkkele vrijwilligers.
Het koor wordt muzikaal begeleid door Paul Kindt aan de piano en Filip Kindt in de zang.

Elke Poppe is fotonconsulente en leidt het Fotonkoor.

Poëzie

Herman Leys (°1934)
De heer Leys is germanist, lesgever in de lerarenopleiding en gedurende 21 jaar literatuurrecensent van De Standaard der letteren. Hij publiceerde twee romans en een gedichtbundel, vertaalde poëzie uit het Engels en schreef een toneelstuk. Zijn werken werden meermaals bekroond. De gedichten, die hij zelf voorleest, schreef hij in het begin van zijn ziekte.

Fotonkoor

Hoe een droom werkelijkheid wordt in 8 weken

Het prille idee van de cd werd aarzelend uitgesproken eind september 2012. De beslissing viel halfweg oktober, de realisatie vond enkele weken later plaats. Op korte tijd werden professionele, bekwame muzikanten, opnametechnice en grafisch ontwerpers bereid gevonden om hun tijd, muzikaliteit, kunstzinnigheid en vakmanschap gratis en vrijwillig ten dienste te stellen van deze droom.

 Zang: het Fotonkoor en Elke Poppe
 Gitaar: Alexander Makay
 Dwarsfluit: Inge Lasat
 Piano: Luc Bogaert, Paul Kindt
 Opnames: Peter Gykiere
Peter van Wonterghem en Martina Diessner van Studio Ultreya (www.duo-ultreya.be)
 Hoesfoto: Marleen Lamote
 Grafische vormgeving: Béatrice Mullaert

Opgenomen te Brugge in het Fotonhuis en de Sint-Trudoabdij te Male op 30 oktober en 9 november 2012.

Nummers / teksten

 1. Je liefde nog Elke Poppe (m. : Inge Lasat - t. : Bart Deltour - Gitaarimprovisatie: Alexander Makay)
 2. We shall overcome Fotonkoor
 3. Komt, vrienden in de ronde Fotonkoor
 4. Dementie Herman Leys
 5. Voor Marie-Louise Elke Poppe (Willem Vermandere)
 6. Ik hou van u Fotonkoor (Noordkaap)
 7. De Roos Elke Poppe (Johan Verminnen, Mc. Broom)
 8. Ik observeer wel eens Herman Leys
 9. De zilveren vloot Fotonkoor
 10. Gracias a la vida Elke Poppe (Violeta Parra)
 11. La vie en rose Fotonkoor (Edith Piaf)
 12. Misschien moet ik terug Herman Leys
 13. Alegria Elke Poppe (Cirque du Soleil)
 14. Spontane verjaardagswens Fotonkoor
 15. Mijn tijd krimpt Herman Leys
 16. Den Haerynck Fotonkoor
 17. Voglio una casa Elke Poppe (Lucilla Galeazzi)
 18. Afscheidslied Fotonkoor